Aktualności

Jutro będziemy zajadać się rogalami „marcińskimi”. Jedne z najlepszych można bedzie kupić przy. ul Twardzickiego 13.

Rogale  zawne dawniej „marcińskimi”   a w obecnie”bydgoskimi”muszą mieć biały mak, jako główny składnik nadzienia.

Nazwa ”marcińskie” została zarezerwowana dla cukierników z Poznania. Nasze nazywają się po prostu „bydgoskie” – mówi właściciel fordońskiej piekarni przy ul. Twardzickiego n13, Bartłomiej Kolasiński.

Pieczenie tradycyjnych rogali rozpoczęliśmy wśrodę. W tym roku planuję wypiec ich ponad 5.000 sztuk. Myślę, że wszystkie znajdą nabywców. Dla wybrednych klientów ofiarujemy rogale z nadzieniem rumowym i migdałowym. Dla tradycjonalistów przygotowaliśmy rogale z nadzieniem z marmolady. Pozostała receptura stanowi już tajemnicę każdego cukiernika. Z doświadczenia wiem, że kolejki po ten regionalny przysmak ustawiają się jutro już od godzin porannych – dodaje właściciel piekarni, Bartłomiej Kolasiński.

Komentarze

Powiązane artykuły

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker