Na sygnale

Jak zapakować czekoladę w papier ozdobny?

Na ten moment firmy kurierskie podejmują się przewozu niemalże wszystkiego – zarówno małogabarytowych przesyłek, jak i paczek o nietypowych kształtach i sporej wadze. Jeśli prowadzisz niewielki sklepik ze słodkościami, musisz wiedzieć, jak bezpiecznie zapakować czekoladę w papier ozdobny. Przejrzyj poniższy poradnik i zacznij działać!

Jaki papier ozdobny będzie dobry do zapakowania czekolady?

Na rynku, a szczególnie w ofercie hurtowni RAJA, jest mnóstwo papierów ozdobnych do przygotowywania przesyłek. Idealne rozwiązania, które warto wykorzystać to:

  • folia aluminiowa w różnych kolorach,
  • klasyczny papier prezentowy,
  • przezroczysta folia na prezenty,
  • ozdobny papier błyszczący.

Jeśli zamierzasz zapakować czekoladę w papier ozdobny, prawdopodobnie chcesz sprawić komuś ogromną radość. Idealny papier ozdobny do zapakowania czekolady to taki, który jest odporny na rozerwania, elegancki i łatwy w przycinaniu.

Jak krok po kroku zapakować czekoladę w papier ozdobny?

Zanim zaczniesz pakować czekoladę do wysyłki, musisz zaopatrzyć się w kilka produktów:

  • nożyczki,
  • taśmę dwustronną lub klej,
  • wstążkę,
  • etykietę lub bilecik z dedykacją, 
  • odpowiedni papier ozdobny.

Przystępując do pakowania czekolady w papier ozdobny, musisz przejść kilka kroków:

  1. Przygotuj czekoladę do wysyłki – upewnij się, że jest oryginalnie zamknięta.
  2. Przytnij papier ozdobny do odpowiedniego rozmiaru.
  3. Owiń czekoladę papierem ozdobnym. Złóż boki papieru wzdłuż dłuższych boków czekolady, tworząc „rulon”. Upewnij się, że papier dobrze przylega do opakowania czekolady, ale nie jest zbyt mocno naciągnięty, aby się nie rozerwał.
  4. Teraz zajmij się końcówkami papieru, które wystają z krótszych boków. Złóż wystające fragmenty w harmonijkę, tworząc zakładki. Następnie złóż je do środka i przymocuj taśmą dwustronną lub klejem. Upewnij się, że zakładki są równomierne i estetyczne.

Na koniec możesz przykleić na papier ozdobny wstążkę lub inną dekorację. Tak owiniętą czekoladę włóż do kartonu wysyłkowego, owijając ją wcześniej zabezpieczającą folią bąbelkową.

Czy czekoladę w papierze ozdobnym można wysłać kurierem?

Oczywiście, że tak. Nie ma co do tego żadnych przeciwwskazań, szczególnie w sezonie jesienno-zimowym. Wysyłając pięknie zapakowaną czekoladę kurierem w środku gorącego lata, warto upewnić się, że tabliczka czekolady po prostu się nie rozpuści. 

Aby uniknąć katastrofy, możesz wykorzystać foliopaki lub folię stretch, a także wkładki chłodnicze do paczek. To znacznie zmniejszy ryzyko roztopienia, a nawet jeśli do tego dojdzie, to czekolada zawinięta w folię nie pobrudzi wszystkiego dookoła.

Jakie parametry powinien mieć wytrzymały papier ozdobny?

Pakując czekoladę, która powinna być odpowiednio zabezpieczona na czas wysyłki, warto wybierać materiały pakowe najwyższej jakości. Dobry papier ozdobny to taki o gramaturze co najmniej 80 g/m2. W ofercie RAJA znajdziesz tego typu papiery sprzedawane w rolkach 25 i 50 metrów.

Komentarze

Powiązane artykuły

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker