Aktualności

Fordoniaków zapraszamy na XIV Święto Śliwki

XIV Święto Śliwki w Strzelcach Dolnych odbędzie się w dniach 6 i 7 września.

Cieszy nas bardzo popularność jaką zdobyło sobie organizowane od 14 lat Święto Śliwki. Pomysł imprezy wyszedł od mieszkańców naszej gminy. Prezentują się na nim między innymi ludowi twórcy sprzedający wyroby wikliniarskie i ceramiczne. Coraz więcej wystawia się producentów zdrowej żywności i właścicieli gospodarstw agroturystycznych – mówi z dumą wójt gminy Dobrcz, Krzysztof Szala.

Nasze powidła zdobywają sobie coraz większą popularność nie tylko w kraju ale również poza jego granicami. Strzeleckie wyroby z tymi dostępnymi w sklepach wygrywają smakiem i brakiem chemicznych dodatków. Powidła strzeleckie już od trzech lat znajdują się na liście produktów tradycyjnych prowadzonej przez Ministerstwo Rolnictwa. Na stoiskach nasi goście znajdą także inne regionalne smakołyki. Nie zabraknie nalewek, w tym także popularnej śmietanówki. Święto Śliwki to również niepowtarzalna okazja przyjrzenia się procesowi smażenia powideł, ale też pokosztowania miodu, wędlin, czy chleba ze smalcem – mówi Hanna Iwanowska z Koła Gospodyń Wiejskich w Strzelacach Dolnych.

Tajemnica smaku naszych powideł zawarta jest w specyficznym klimacie Doliny Dolnej Wisły. Nasze sady położone są na nasłonecznionych zboczach doliny. Płynie tu wiele strumyków które dają naszym uprawom odpowiednią wilgotność. Śliwki uprawiamy bez nawozów sztucznych a powidła gotujemy ściśle według receptur naszych babć. Proces smażenia odbywa się na świeżym powietrzu w wielkich miedzianych kotłach. Do produkcji nie używamy żadnych konserwantów a cała sztuka polega na długotrwałym, nieprzerwanym mieszaniu – mówi pomysłodawca imprezy, Jan Iwanowski.

Komentarze

Powiązane artykuły

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker