Aktualności

Rogale „bydgoskie”, że palcde lizać

Rogale „marcińskie” muszą mieć biały mak, jako główny składnik nadzienia.

– Nazwa ”marcińskie” została zarezerwowana dla cukierników z Poznania. Nasze nazywają się po prostu „Bydgoskie” – mówi właściciel fordońskiej piekarni, Bartłomiej Kolasiński.

Pieczenie tradycyjnych rogali rozpoczęliśmy już w czwartek. W tym roku planuję wypiec ich ponad 2000 sztuk. Myślę, że wszystkie znajdą nabywców. Dla wybrednych klientów ofiarujemy rogale z nadzieniem rumowym i migdałowym. Dla tradycjonalistów przygotowaliśmy rogale z nadzieniem z marmolady. Pozostała receptura stanowi już tajemnicę każdego cukiernika. Z doświadczenia wiem, że kolejki po ten regionalny przysmak ustawiają się już od godzin porannych – dodaje właściciel piekarni, Bartłomiej Kolasiński.

Komentarze

Powiązane artykuły

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker