Jutro objadamy się rogalami marcińskimi. W naszym regionie nazywane są „bydgoskimi”
Rogale „marcińskie” zwane w naszym regionie”bydgoskimi” nadziewane są białym makiem, marmoladą lub masą orzechową.
– Nazwa ”marcińskie” została zarezerwowana dla cukierników z Poznania. Nasze nazywają się po prostu „bydgoskie” – mówi właściciel fordońskiej piekarni, Bartłomiej Kolasiński.
– Pieczenie tradycyjnych rogali rozpoczęliśmy już w poniedziałek. W tym roku planuję wypiec ich ponad 2000 sztuk. Myślę, że wszystkie znajdą nabywców. Dla wybrednych klientów ofiarujemy rogale z nadzieniem rumowym i migdałowym. Dla tradycjonalistów przygotowaliśmy rogale z nadzieniem z marmolady, masy orzechowej lub białego maku. Pozostała receptura stanowi już tajemnicę każdego cukiernika. Z doświadczenia wiem, że kolejki po ten regionalny przysmak ustawiają się już od godzin porannych – dodaje właściciel piekarni, Bartłomiej Kolasiński.
Komentarze